Gertrudehus Bella Kvarter

:
juni 2021
Gertrudehus Bella Kvarter - gårdrum

Gertrudehus Bella Kvarter - gårdrum

Gertrudehus Bella Kvarter - trappe

Ejendommens ikke helt enkle infrastruktur, der forbinder op til 13 etager, baserer sig på elevatorer, suppleret med lyse terrazzotrapper fra PL Beton: Nemme at rengøre!

Gertrudehus Bella Kvarter - altaner

Facaderne på Gertrudehus lever ved hjælp af murværk, men også altanernes rytme bidrager. Beslagene er præmonteret i mur og beton hos Contiga Tinglev A/S, der leverede alle elementer.

Gertrudehus Bella Kvarter - facade

Gertrudehus står med sit tårn som en vagt ved porten til Ørestad. Projektet er af C.F. Møller A/S med V8 Construction A/S som styringsentreprenør. Tårnets hvide reliefbeton er fra Contiga Tinglev A/S.

previous next

Himmelstormeren

Det er 200 år siden, at Grundtvig mente ”at blive ved jorden”, var det bedste. I vor tid lyder opskriften snarere på det modsatte, viser ny arkitektur i Bellakvarter

Byggefakta

Gertrudehus
Ørestads Boulevard 36
2300 København S
Danmark

Bygherre:
Bellakvarter A/S
Bygherrerådgiver:
Solstra Capital Partners A/S
Arkitekt:
C.F. Møller Danmark A/S
Totalentreprenør:
V8 Construction A/S
Ingeniør:
MOE A/S
Areal:
14000 kvm.
Byggesum: 
200 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2019 - marts 2021

Gertrudehus befinder sig i et område af den københavnske bydel Ørestad, hvor vejene bærer kvindelige forfatternavne fra den store verden: Doris Lessing, Nadine Gordimer, Martha Christensen og så altså Gertrude Stein. Det er der kosmopolitisk fynd over. Naturligt, derfor, at den vejs arkitektoniske flagskib stikker af fra traditionsdanske karreer med et 13 etager højt tårn, som på en grå dag godt kan passere for en skyskraber.

Det er en særlig pointe fra C.F. Møller Architects, der er en af de mest aktive tegnestuer i Ørestad, at der skal være forskellighed og tematiske variationer i facaderne på de huse, som former bydelen. Derfor er Gertrudehus opført med tegl i flere farver, der er spring i facadehøjder, tilbagetrækninger og materialeskift med det formål at nedskalere bygningens volumen og skabe en varieret imødekommende arkitektur for både beboere og gæster. Men mere end det, så er det her, tårnet på Gertrudehus kommer op af arkitekternes værktøjskasse: Tårnet er opført med de omgivende bygningers tegltapet på de første syv etager; derfra rejser bygningen sig i sin fulde højde på 50 meter med facader af hvid sandwichbeton med specialdesignede relieffer, som kaster et opmærksomt blik bagud til klassiske københavnske murværker med deres recesser og ornamenter. Med sin lyse farve står tårnet samtidig som en tydelig markør og et pejlemærke straks efter indkørslen til Ørestad.

De arkitektoniske visioner er blevet realiseret i en totalentreprise fra V8 Construction A/S, som især havde fokus på at sikre logistikken på den trafikalt udsatte byggeplads og et byggeri med særlige dimensioner.

Forberedelse

V8 Construction har her draget fordel af at være er en lille og stærk organisation, hvor der er kort vej fra beslutning til handling. Gertrudehus er styringsentreprenørens første tårnprojekt. Og, siger byggeleder Hami Rabo: Forberedelser og planlægning har været udslagsgivende for succes. I den fase blev det besluttet at etablere klimasikrede sektioneringer af tårnet, så apteringen kunne foregå så effektivt som muligt op gennem etagerne. Samtidig blev det sikret, at så få fag som muligt skulle arbejde på samme tid på samme etage.

– Logistik og omtanke kan levere hele forskellen på succes og fiasko, understreger Rami Habo, V8 Construction A/S. 

Opgaven har unægtelig haft karakter af en gave til producenten af betonelementer, Contiga Tinglev A/S, som historisk har været en stærk midtbanespiller på projekter med bagmursbeton.

Sandwich

For nylig annoncerede Contiga, at man ville med ind på det betydende marked for sandwichelementer, og at det er lykkedes over al forventning, er Gertrudehus et godt eksempel på: Fra 7. etage og til 13. er tårnet udført med ikke bare Contiga Tinglevs sandwichelementer med en tykkelse på 550 mm, men også med en særlig variant af sandwichelementer, der krævede matricestøbning til relieffer og støbning i hvid beton. Opgavens sværhedsgrad blev ikke mindre af, at montagen af de ”tårnhøje” sandwichfacader skete lige ud til bydelens trafikerede pulsåre  Ørestad Boulevard.

– Contiga Tinglev løste det ved at producere mest muligt ab fabrik og dermed frembringe sandwichmodulerne med præmonterede vinduer, oplyser projektchef hos Contiga Tinglev, Wolfgang Fitzau. 

I samarbejde med V8 Constructions tømrer, Nicolai Gaardsøe, blev Kastrup-vinduerne monteret på en forplads til Contigas produktion i Tinglev. Elementerne blev derefter kranet op med vinduerne på plads.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2021 nr. 2

Bolig

Bertram Knudsens Vej

Boliger i rødt tegl med egen sø

Bolig

Brahes Bakke

Af jord er vi kommet

Uddannelsescenter

Campus Horsens

Lys og dynamisk campus-arkitektur

Forsyningsanlæg

Egtved Varmeværk

Kompakt varmeværk med smukke betonfacader

Bolig og butik

Frekvensen

Dynamisk boligbyggeri til en sprælsk bydel

Domicil

Hempel Campus

Markant nybyggeri til virksomhed i vækst

Domicil

KAB-Huset

Et teglhus som trukket op af jorden

Bolig

Lilli Gyldenkildes Torv

Torvebyggeri på første sal

Ungdomsbolig

Nygården

Fordums industriområde blev til fremtidens studieboliger

Bolig

Ship

SHIP – porten til lystbådehavnen

Bolig

Søhesten

Karrélænge med røde skærmtegl

Bolig

Sølyst

Den urbane have

Bolig

Trekronergade 124

Om-matrikulering gav plads til det gode byliv

Bolig

Trongården

Alt-i-en landsbyen

Hospital

Udsigten – Ny Retspsykiatri Sct. Hans

Ny retspsykiatri med helende arkitektur

Hotel og konference

Wakeup Copenhagen III Borgergade

Hotel-udvidelse med suverænt restaurant-design